تفاوت یادگیری دختران و پسران در سنین دبستان: آیا روشهای تدریس باید متفاوت باشد؟
عوامل مختلفی که روی میزان یادگیری افراد تاثیر میگذاریند همیشه مورد سوال بوده است. دانشمندان و محققان این حوزه نیز به دنبال بررسی این عوامل، اثبات تاثیر و چگونگی تاثیر آنها بوده اند. یکی از این تفاوتها جنسیت است که هنوز تحقیقات روی این موضوع ادامه دارد. آیا واقعا تفاوت یادگیری دختران و پسران وجود دارد یا هر دو جنسیت به یک میزان یادگیری دارند؟
چیزی که واضح است این است که میزان و نحوه یادگیری هیچ دو نفری دقیقا شبیه هم نیست. اما برخی عوامل باعث میشود یادگیری دو نفر کمی شبیه هم شود. برای مثال ژنتیک یکی از عوامل مهم موثر بر یادگیری است. همچنین منطقه جغرافیایی نیز تاثیر مهمی دارد. به این صورت که افرادی که در مناطقی با آب و هوای معتدل آفتابی زندگی میکنند، میزان و سرعت یادگیری بیشتری نسبت به افراد ساکن در مناطق خشک و سرد دارند.
یکی دیگر از عوامل خارجی مهم موثر بر این موضوع، نوع مدرسه و تدریس معلمان است. واضح است اگر شما دخترتان را در بهترین دبستان دخترانه تهران و پسرتان را در بهترین دبستان پسرانه تهران ثبت نام کنید، متدها و روش تدریس مدرسین آنجا مطابق با آخرین متدهای روز دنیاست؛ استفاده از این متدها میتواند میزان یادگیری فرزندتان را به خوبی افزایش دهد.
با ما در وبلاگ مدرسه اندیشمند همراه باشید تا تفاوت یادگیری دختران و پسران بررسی کنیم و ببینیم آیا این تفاوت واقعا وجود دارد؟
تفاوت یادگیری دختران و پسران چگونه است؟
قبل از هرچیزی به این آمار توجه کنید:
- نرخ ترک تحصیل در پسران بیشتر از دختران است.
- نرخ کمتری از پسران در دانشگاه به ادامه تحصیل میپردازند.
- درصد بیشتری از پسران به آموزشهای ویژه نیاز دارند.
- پسران در سن بلوغ علاقه کمتری به تحصیل و مطالعه نشان میدهند.
- پسران مدت زمان بیشتری برای یادگیری خواندن و نوشتن نیاز دارند.
با توجه به این آمار ممکن است بگویید دختران سرعت یادگیری بیشتری دارند و همچنین هوش بیشتری در حوزه تحصیل دارند؛ اما اینطور نیست. دختران شاید در مهارت های آکادمیک استداد بیشتری داشته باشند اما پسران در یادگیری مهارت های عملی استعداد بسیار بیشتری دارند. لذا بله؛ تفاوت یادگیری دختران و پسران قطعی است اما به هیچ عنوان نمیتوان گفت یکی از جنسیت ها بر دیگری برتری دارد و در همه حوزه ها میزان یادگیری بیشتری دارد.

عوامل موثر بر تفاوت یادگیری دختران و پسران
تفاوت یادگیری دختران و پسران تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند که نباید آنها را دست کم گرفت. این عوامل اکثرا چندوجهی هستند و میتوانند بخش های مختلفی از مغر و یادگیری را تحت تاثیر قرار دهند. از طرفی ممکن است عوامل به صورت ترکیبی ادغام شوند و یک شکل جدید به خود بگیرند.
در ادامه به عوامل مهم موثر بر تفاوت یادگیری دختران و پسران اشاره میکنیم:
عوامل بیولوژیکی
- تفاوت های عصبی: جسم پینه ای مغز دختران بزرگتر است و ارتباط بین دو نیمکره در آنها قوی تر است. این ارتباط کمک میکند یک دختر بتواند در یک زمان چند کار مختلف انجام دهد؛ در حالی که مردان عملکرد تک نیمکره قوی تری دارند و در واقع وقتی یک کار انجام میدهند، تمرکز بیشتری دارند. به همین دلیل دختران ارتباط سازی بین اشیا و فضا، استدلال و دسته بندی را بهتر میفهمند و پسران درک بهتری از کیفیت های فضا مانند فاصله ها و نسبت ها دارند.
- تفاوت های رشدی: دختران زودتر از پسران به سن بلوغ میرسند. آنها مهارت بهتری در خواندن و نوشتن و مهارت های نرم دارند. اما پسران در استنتاج و ریاضی استعداد بیشتری دارند.
- تفاوت های هورمونی: استروژن در زنان به تقویت حافظه و گفتاری کمک میکند اما تستسترون در مردان توانایی های فضایی آنها را افزایش میدهد.
عوامل اجتماعی
- به دختران توصیه میشود اولویت آنها ارتباطاتشان باشد، اما به پسران توصیه میشود در کارهای گروهی با یکدیگر رقابت کنند و از یکدیگر پیشی بگیرند. این آموزش ها به یادگیری سریع تر در هر دو جنسیت کمک میکند.
- معلمان به دختران توصیه میکنند مراقب خود باشند و کارهای خطرناک انجام ندهند؛ درحالی که به پسران توصیه میکنند ریسک پذیر تر باشند و کمی خطر کنند. در این صورت پسران مهارت های مراقبت از خود در شرایط مختلف و مدیریت بحران را بهتر یاد میگیرند. همچنین حس کنجکاوی و انرژی بالای آنها نیز تخلیه میشود.

عوامل محیطی
- دسترسی به منابع: دسترسی به منابع معمولا تاثیر مهمی روی تفاوت یادگیری دختران و پسران دارد. بدیهی است جنسیتی که دسترسی به منابع بیشتر و بهتری دارد یادگیری بیشتری دارد و یادگیری در او سریعتر انجام میشود. درحالی که برای دختران با منابع کمتر متفاوت است، چون توضیحات و مطالب کاملا ملموس نیستند.
- حمایت خانواده: البته که حمایت خانواده روی میزان یادگیری تاثیر مستقیم دارد. در خانواده ها باید تلاش شود تا از دو جنس فرزندان به یک اندازه حمایت شود تا یادگیری آنها خیلی کمتر یا خیلی بیشتر نشود.
عوامل روانی
در جوامعی که زنان تحت سلطه مردان هستند، تفاوت یادگیری دختران و پسران بیشتر دیده میشود و یادگیری پسران به میزان زیادی بیشتر است. چرا که اعتماد به نفس، آزادی و قدرت زیادی دارند و همین موضوع به طور ناخودآگاه یادگیری آنها را افزایش میدهد.

نوع ارتباط با دوستان نیز جزو عوامل روانی محسوب میشود. وقتی پسران مهارت های سخت دوستانشان را میبینند، علاقه بیشتری به آن حوزه پیدا میکنند و در نتیجه یادگیری درس های آکادمیک آنها با کاهش چشمگیری مواجه میشود. درحالی که ارتباط دختران بیشتر بر پایه مهارت های نرم و دروس حوزه آکادمیک است. لذا دختران و پسران تحت تاثیر دوستانشان به حوزه های مختلفی علاقمند میشوند.
در نتیجه تفاوت یادگیری دختران و پسران به عوامل مهمی بستگی دارد. معلمان هر جنسیت با توجه به نیازها و عوامل تاثیرگذار بر میزان و نحوه یادگیری دانش آموزان دروس مختلف را برای آنها تدریس میکنند. آنها تلاش میکنند با پسران بیشتر عملی کار کنند و از آنها فعالیت های جسمی بیشتری بخواهند. درحالی که از دختران میخواهند با تمرکز بر مهارت های نرمشان یادگیری بیشتری را تجربه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید