تأثیر خواب بر عملکرد تحصیلی و روحیه دختران نوجوان: چرا دیر خوابیدن مضر است؟
یادگیری نوجوانان تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله هوش، شرایط خانوادگی، سبک زندگی، نوع تغذیه و بهویژه کیفیت خواب است. خوشبختانه بسیاری از این عوامل قابل کنترل هستند و میتوان با اصلاح آنها، شرایط مطلوبی را برای افزایش سرعت و عمق یادگیری نوجوان فراهم کرد. در این میان، خواب کافی و منظم به عنوان یکی از تأثیرگذارترین عوامل بر عملکرد تحصیلی و روحیه دختران نوجوان شناخته میشود. متأسفانه امروزه به دلیل سبک زندگی نامناسب، بسیاری از نوجوانان ساعات پایانی شب را در شبکههای اجتماعی سپری کرده و از اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان غافل هستند. این موضوع بهخصوص برای دختران نوجوانی که در سن رشد هستند و نیاز به خواب مناسب دارند، بسیار نگرانکننده است.
علاوه بر تأثیر محیط خانواده و دوستان، محیط آموزشی نیز نقش بسزایی در اصلاح الگوی خواب نوجوان دارد. برای مثال، تحصیل در دبیرستان دخترانه اندیشمند که جزو بهترین دبیرستانهای دخترانه تهران است، به دلیل حضور مشاوران و متخصصان باتجربه در زمینه تربیت نوجوانان، میتواند به رفع این مشکل کمک کرده و به دختران نوجوان کمک کند تا با عادات خواب سالمتر، عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشند. در ادامه این مقاله، راهکارهای مفید و مؤثری را بررسی خواهیم کرد که والدین با استفاده از آنها میتوانند فرزند خود را به داشتن خوابی منظم و کافی تشویق کنند.

اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان چگونه است؟
واضح است که وقتی یک نوجوان شب دیر بخوابد، صبح برای مدرسه سخت بیدار میشود. او در طول روز و در طی کلاس ها نیز خواب آلود خواهد بود. همین خواب آلودگی منجر به کاهش یادگیری او خواهد شد و او را از درس های مختلف عقب خواهد انداخت.
از طرفی تحقیقات ثابت کرده اند که اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان به این صورت است که آنها باید خواب منظمی داشته باشند. تغییر زیاد در روند خوابیدن و بیدار شدن برای نوجوانان مضر خواهد بود و عملکرد مغز آنها را مختل خواهد کرد. علاوه بر این نوجوانان در سنین ابتدایی هنوز در سن رشد هستند. رشد عضلات، ماهیچه ها، استخوان ها و فرم کلی بدن در ساعات میانی شب اگر نوجوان خواب باشد اتفاق میافتد. در غیر این صورت رشد او تکمیل نخواهد بود.
علاوه بر این موارد، نرخ اخراج دانشآموزانی که ساعت خواب غیر منظمی داشتند و هرشب در یک ساعت مختلف به خواب رفته اند بیشتر بوده است. عملکرد مغزی مهآلود و نامتمرکز، یادگیری نوجوانان دبیرستانی را مختل میکند و آنها را مستعد انواع مشکلات مانند افت تحصیلی، عدم یادگیری کامل دروس و … میکند.

چرا نوجوانان دوست دارند تا دیروقت بیدار بمانند و اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان را در نظر نمیگیرند؟
امروزه بیدار بودن تا دیر وقت بین نوجوانان خیلی رایج شده است و اگر کسی شب ها زود بخوابد، نوجوانان او را از گروه های دوستانه خود حذف میکنند. به همین دلیل درصد زیادی از آنها تا دیروقت بیدار بوده و با یکدیگر در ارتباط هستند. علاوه بر این، دلایل دیگری برای دیر خوابیدن نوجوانان وجود دارد که برخی از آنها اعم از موارد زیر هستند:
- نوجوانان در سن بلوغ هستند و تغییرات هورمونی زیادی را تجربه میکنند. همین تغییرات هورمونی به صورت ناخودآگاه میل آنها به بیداری تا دیروقت را افزایش میدهد و اجازه استراحت و خواب به مغز را نمیدهد.
- نوجوانان مشکلات عصبی بسیار زیادی دارند که والدین از 90 درصد آنها اطلاع ندارند. آنها شب را تا دیروقت بیدار هستند و به این مشکلات فکر میکنند.
- ممکن است مصرف برخی داروها مانند آنتی هیستامین که در بزرگسالان خواب آور است، در نوجوانان نتیجه عکس داشته باشد و موجب بی خوابی آنها شود.
- مسائل مدرسه، خانواده، دوستان و … ممکن است ذهن نوجوانان را مشغول کرده باشد و ذهن آنها را تا دیروقت فعال نگه دارد. به همین دلیل ممکن است نتوانند سر ساعت بخوابند و تا دیروقت به این مسائل فکر کنند.
- ممکن است نوجوان شما به سندروم تاخیر در خواب مبتلا باشد. این افراد نمیتوانند مانند دیگر افراد همان لحظه که به تخت خواب میروند یا نهایتا چند دقیقه بعد به خواب بروند. آنها ممکن است به طور ناخودآگاه خواب خود را به تاخیر بیاندازند و درواقع از آن زمان هیچ استفاده ای نکنند. البته درمان های مختلفی برای این سندروم از جمله فتوتراپی و کرونوتراپی وجود دارد که اگر ابتلای نوجوان شما به این سندروم تایید شود، میتوانید از آنها استفاده کنید و الگوی خواب طبیعی را به نوجوانتان هدیه کنید.

درمان بی خوابی نوجوانان و افزایش اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان
به منظور درمان بی خوابی نوجوانان و افزایش اهمیت خواب در یادگیری نوجوانان میتوانید راهکارهای مختلفی را امتحان کنید که برخی از آنها درمان های خانگی بوده و برخی دیگر نیاز به مصرف دارو دارند. این راهکارها عبارت از:
- بهداشت خواب: بهداشت خواب به مواردی گفته میشود که باعث میشود فرد یک خواب خوب و باکیفیت داشته باشد. مثلا دوساعت قبل از خواب کافئین مصرف نکند، تایم زیادی در طول روز چرت نزند، از یک ساعت قبل از خواب از تلفن همراهش استفاده نکند، 20 دقیق قبل از خواب دوش بگیرند و …
- تغذیه مناسب: نوجوانان باید از مصرف غذاهای سنگین در وعده شام پرهیز کنند. غذاهایی مانند آبگوشت، کباب، فست فود با حجم زیاد و … ممکن است خواب را مختل کنند.
- فعالیت بدنی: نوجوانان مانند کودکان انرژی جسمانی زیادی دارند که باید در طول روز آن را تخلیه کنند. فعالیت بدنی و شرکت در کلاس های مختلف ورزشی به آنها کمک میکند شب بتوانند راحت تر و سریع تر بخوابند.
- اتاق خواب مرتب و خلوت: استفاده از پوسترها و تابلوهای زیاد در اتاق خواب، میتوانند نوجوان را قبل از خواب به فکر فرو ببرند و ذهن او را فعال نگه دارند. از طرفی باید از او بخواهید اتاق خوابش را مرتب و خلوت نگه دارد و از بردن تلفن همراهش به اتاق خواب پرهیز کند.
دیدگاهتان را بنویسید